Wetgeving Ondergrondsetank Verwijderen

WAT MOET IK DOEN ALS IK EEN ONDERGRONDSE TANK IN MIJN TUIN VIND?

Vindt u een ondergrondse tank in uw tuin? Dan moet u dit melden bij de gemeente. In sommige gevallen moet u de tank laten schoonmaken (saneren) of verwijderen.

RISICO OUDE OLIETANK

Olietanks werden vroeger gebruikt om verwarmingsinstallaties van brandstof te voorzien. Een oude tank kan roesten en lekken. Daardoor kunnen olieresten in de bodem en het grondwater terechtkomen.

OUDE OLIETANK HERKENNEN

Putdeksels, koperen doppen, ontluchtingspijpen of vreemde verzakkingen in de tuin. Dit zijn aanwijzingen voor de aanwezigheid van een oude olietank. Olietanks liggen meestal niet meer dan 1 meter diep. U kunt met een metalen staaf in de grond prikken in de buurt van de kelder of de kruipruimte. Of een metaaldetector huren. Een oude leiding in de kelder of kruipruimte kan ook wijzen op olieaanvoer.

AANWEZIGHEID OLIETANK MELDEN

Gaat u grond in de tuin verplaatsen (bijvoorbeeld voor het bouwen van een schuurtje) en vindt u een olietank? Dan moet u dit melden bij uw gemeente. Dit moet ook als u aanwijzingen heeft voor de aanwezigheid van een oude olietank in uw tuin.

OLIETANK VERWIJDEREN OF SCHOONMAKEN

Uw gemeente bepaalt of u een oude olietank moet laten schoonmaken of verwijderen. Dit hangt ervan af wanneer en hoe de olietank is schoongemaakt. Olietanks werden voor 1 maart 1993 niet altijd even grondig schoongemaakt.

VERANTWOORDELIJKHEID VERWIJDEREN OF SCHOONMAKEN OLIETANK

Als eigenaar van een woning moet u een oude olietank laten schoonmaken of verwijderen. Huurt u een woning? Dan moet u de verhuurder laten weten dat hij de olietank moet laten schoonmaken of verwijderen.

AANSPRAKELIJKHEID BIJ VERKOOP HUIS MET OLIETANK

Moet u een olietank in uw tuin laten verwijderen? Regel dit dan voor de overdracht van de woning. Of spreek met de koper af dat hij de olietank laat verwijderen. Weet u dat u een olietank moet laten verwijderen en doet u dit niet? Dan bent u achteraf aansprakelijk te stellen voor eventuele schoonmaakkosten en verwijderingskosten. Dit is ook zo als u niet weet dat er een tank in uw tuin ligt en de tank later door de koper wordt ontdekt.

 

Model koopovereenkomst voor een bestaande eengezinswoning (model 2021).
Vastgesteld door de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM, VastgoedPRO, VBO Makelaar, de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis.

6.4.2. Voor zover aan verkoper bekend is in de onroerende zaak wel/geen* ondergrondse tank voor het opslaan van (vloei)stoffen aanwezig.
Voor zover verkoper bekend is met de aanwezigheid van een ondergrondse tank voor het opslaan van (vloei)stoffen, verklaart hij met betrekking tot het al dan niet nog in gebruik zijn en/of het volgens wettelijke voorschriften onklaar gemaakt zijn, het volgende: ………………

 

Bron:  rijksoverheid.nl

 

ondergrondse tank schema